• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Батькам про розвиток мовлення дитини

Батькам про розвиток мовлення дитини

2014-12-09

/Files/images/P1070132.JPG

Говорячи про розвиток мови дитини, насамперед маємо на увазі збагачення її словника, розвиток зв'язного мовлення, його звукової культури і граматичної будови. Яка ж роль батьків у цьому? На розвитку мови дитини насамперед позначається мова людей, які її оточують. Якщо ви самі розмовлятимете грамотною літературною мовою, то й дитина наслідуватиме вас. Усі слова, які вживають дорослі, мають бути зрозумілі малому. Крім того, дорослі мають постійно стежити за мовою дітей, своєчасно виправляти помилки, розширювати їх активний словник, цілеспрямовано ознайомлюючи з навколишнім світом, використовуючи різноманітну дитячу діяльність: гру, працю, побутову діяльність і, звичайно ж, різні заняття, спостереження, бесіди, читання художньої літератури, перегляди діафільмів тощо. При цьому слід звертати увагу на назви предметів, їхні зовнішні особливості, призначення, функціональні властивості й ознаки.

В нашому закладі кожен з вихователів одним із першочергових навчально-виховних завдань вважає розвиток мовлення дошкільнят. Адже добре розвинене мовлення дитини допомагає їй вільно спілкуватися, висловлювати думки, опановувати програму дошкільного закладу.

Для розвитку мови вихователі використовують спеціально створене предметно-ігрове розвивальне середовище групової кімнати, в якому діти перебувають щодня, навчаються на заняттях, грають в ігри, спілкуються один з одним, виконують посильні трудові доручення, доглядають за квітами тощо. Уся дитяча діяльність супроводжується активним мовленням , яке постійно збагачується новими словами.

З 2005 року в закладі функціонує логопедичний кабінет, де вчитель-логопед Самофалова І.В. проводить додаткові заняття з дітьми, які потребують корекції звуковимови. Адже іноді буває так, що дитина опанувала граматичну будову мови, має великий за обсягом активний словник, однак вимовляє не всі звуки (пропускає, замінює на інші чи спотворює їх вимову). Тому на допомогу приходить логопед. Досвід показує, що зустрічаються навіть тяжкі форми порушення звуковимови, і потрібен тривалий час на їх корекцію.

Хочемо надати батькам деякі корисні поради, які знадобляться їм в роботі по розвитку мови своїх дітей:

1. Спілкуйтеся з дитиною якомога більше, коментуйте свої дії, детально розповідайте про предмети, які оточують дитину.

2. Збагачуйте словниковий запас малюка новими словами, пояснюючи їх.

3. Розмовляйте з дитиною повільно, грамотно і чітко, ні в якому разі не «сюcюкайте».

4. Спонукайте дитину до мовлення, ставлячи їй запитання, поступово ускладнюючи їх.

5. Коли малюк говорить, виправляйте його мовленнєві помилки тільки після того, як він закінчить фразу.

6. Багато читайте дитині, вчіть її переказувати, разом заучуйте вірші, навчайте складати цікаві історії за картинками.

7. Процес розвитку мовлення стимулює дрібна моторика рук. Виконуйте вправи для пальчиків, малюйте олівцями і крейдою (не фломастерами), грайте в мозаїку.

Бажаємо успіхів. Сподіваємось, що спільними зусиллями педагогів закладу і батьків ваш малюк добре опанує мовленням.

/Files/images/P1070098.JPGЛогопед Самофалова І.В. і вихователь Воробей Н.В. проводять спільне мовленнєво-логопедичне заняття в підготовчій групі "Бджілка"/Files/images/P1070107.JPGДидактична черепаха для розвитку дрібної моторики рук/Files/images/P1070124.JPGДихальні вправи з іграшковим саксофоном. Зліва-сухий басейн , пазли, розвивальний комплект "Сонечко".

Кiлькiсть переглядiв: 224

Коментарi