Смертельний випадок сказу у людини

2023-10-17

/Files/images/сказ.jpg

Перший за 15 років смертельний випадок сказу у людини

Відповідно до інформації центру громадського здоров’я МОЗ України, у Вінницькій області вперше за 15 років зафіксували випадок смерті людини від сказу.

Випадок пов’язують з укусом домашньою кішкою, яка наступного дня зникла. Люди не звернули на це увагу і занадто пізно звернулися по допомогу.

Це сталося у Могилів-Подільському районі. Людину госпіталізували до Могилів-Подільської лікарні з діагнозом "Сказ". Невдовзі вона померла.

Нагадаємо, що сказ - це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Основним і єдиним надійним методом профілактики сказу у тварин є щеплення, які необхідно робити щорічно всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вашого регіону. Також намагайтесь мінімізувати контакти вашого чотирилапого друга з дикими та безпритульними тваринами. Тримайте під контролем його поведінку та харчові звички.

Від тварини до людини сказ передається через укус або ослинення.Якщо укус або ослинення відбулись, єдиний дієвий метод врятуватись — одразу звернутись до лікаря та зробити щеплення (введення антирабічної вакцини), яке, до речі, є безкоштовним.

Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й та 28-й дні.

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Кiлькiсть переглядiв: 21

Коментарi