Обережно, кліщі!

2024-04-01

/Files/images/Кліщ.jpg

Обережно! Сезон кліщів розпочато!

Прокидається від зимового сну природа, а разом з нею – і кліщі, укуси яких можуть закінчитися такими захворюваннями, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт. До того ж різні види кліщів можуть бути також переносниками везикульозного рикетсіозу, поворотного тифу, марсельської лихоманки та ін.

Один кліщ може ввести в організм людини кілька збудників, що пояснюється тим, що кліщі можуть містити в собі далеко не один вірус. Сприйнятливість до даних хвороб не залежить від віку, на відміну від тяжкості захворювання: ймовірність ураження мозку підвищується у людей, старших 40 років.

У природі сезонна активність кліщів припадає на квітень — листопад та має два виражених піки активності: у квітні-травні та у серпні-вересні. Кліщі можуть нападати у будь-який час дня і ночі, у будь-яку погоду. При цьому жарка погода, як правило, зменшує їх активність, а прохолодна та похмура - збільшує. Живляться кліщі кров’ю людей і тварин, занурившись хоботком глибоко у шкіру. Кліщ кусає безболісно, впорскуючи через свою слину речовину, що має знеболюючу дію. Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб. Напившись крові людини або тварини, кліщ відпадає самостійно.

Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Існує ризик нападу кліщів в електричці, в автобусі, якщо поряд є люди, які повертаються з лісу. Також кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів або тваринами. Причепившись до одягу, кліщі переповзають на тіло і присмоктуються до місць з найбільш тонкою шкірою: за вухами, на шиї, під пахвами, в паховій області.

Що робити, щоб не допустити укусу кліща

Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.

Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.

Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перемістившись із одягу. Якщо разом з вами на природі перебувала тварина, її теж потрібно оглянути до того, як впустити в квартиру.

Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби – аерозолі, які відлякують кліщів (препарати, що містять репеленти ДЕТА або акреп, випускаються в аерозольній упаковці).

Що робити, якщо кліщ присмоктався

Якщо ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом, спеціальним гачком чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Заначимо, що вже існує думка, що використання олії, спирту тощо може спричинити ще більше інфікування крові, так як кліщ, напившись такої рідини, «відригує» назад, тобто в шкіру, вже випиту кров з новою порцією збудників.

Після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою. Після видалення ретельно вимийте руки з милом, а кліща спаліть або, якщо він цілий, віднесіть у баночці зі склянкою до лабораторії.

Протягом двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі, – зверніться до лікаря!

Отож, будьте пильними! Кліщі вже не сплять!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Кiлькiсть переглядiв: 11

Коментарi